Håkan Björklund

Aquatic Environment, Nature Conservation & Diving

Januari 2024

Efter några år utan aktivitet från mej på hemsidan återupptar jag nu aktiviteten med förnyade krafter. Mycket har hänt, personligt med separation och flytt, i jobbet som varit hektiskt och med sjukdomar och flera operationer. Men nu finns det desto mer trevligt att skriva om, och både tiden och energin till det börjar finnas. Så en kort resumé kan jag dela, mest för att det är roligt och för att peppa eventuella läsare som har det motigt på något sätt. Min rygg var under lång tid i så dåligt skick att jag hade stora problem att ens gå, och smärtorna ”näst intill” olidliga. Då är det inte alltid lätt att se en ljus framtid nånstans nångång, och utan att ha en aning om när operationen blir och livet kan vända. Eller ens om det blir bra. Kämpa för att få sjukpenning trots att man är totalt oförmögen att arbeta, men ändå försöker. Det är lätt att åtminstone mentalt tappa geisten emellanåt, men alternativet till att kämpa, att ge upp är knappast bättre. Så länge det finns möjlighet att komma tillbaks vill åtminstone jag kämpa. Och man får försöka leva så ”normalt” det går, kämpa vidare och hoppas att det går vägen. Röra sig så mycket man orkar, även om det blev många dagar på soffan. Men slutligen löste sej allt, ryggen blev hyfsat fixad och efter ett år i ganska gott skick. Nu, 2023 fick jag dessutom en ny knäled, och väntar på att få den andra också fixad snart.

Och livet har vänt. Det har åter blivit fantastiskt efter alla uppförsbackar. Jag är numera i ganska gott fysiskt skick, och nästa knäoperation hoppas jag ger den sista delen som behövs för ett fullgott liv. Dessutom träffade jag trots min ålder mitt livs kärlek 2021, precis efter ryggen läkt ihop hyfsat. Kärlek vid första träffen, och dessutom en kvinna som dyker 😉Och lika sugen på nya upplevelser, resor mm som jag. Och peppande, stödjande så jag orkar leva som jag vill med roliga upplevelser o resor trots vissa fysiska svårigheter. Älskar dej Katarina, min älskade sambo, livskamrat, buddy och allt annat man kan önska.

Nedan följer en kort resumé över utvalda delar av hur jag återfann livet tillsammans med Katarina.

Sommaren 2021

Över 2,5 år utan dykning på grund av både tidsbrist, ryggproblem m fl händelser. Efter operationerna var jag ganska rädd att dykning mm inte skulle fungera. Men min nya älskade livskamrat och dykbuddy Katarina följde med mej en ytterst varm sommardag till badsjöarna (gamla grustaget) i Saxtorp för att provdyka under enkla förhållanden. Folk trodde nog vi var tokiga när vi drog på oss utrustningen i den värmen för o dyka på max 2,5 m djup. Men det fungerade, och jag kände mej överlycklig vilket väl syns på bilden.

Provdykt :)


Kati


Kati


 Efter provdyket i Saxtorpssjöarna som bekräftade att jag klarade det, blev det en rusch på dykning och andra upplevelser. Vi dök i Limhamn, på Kullen och åkte till både Lysekil och Hamburgsund (Väderöarna), totalt 15 dyk den sommaren, (jag har åter börjat dyka torrdräkt, ha ha). Enda katastrofen var Verkaån där jag tidigare haft ett fantastiskt dyk på 1- 1,5 meters djup, med massor av havsöringar i kanten under trädrötterna. Men nu var träd avverkade och hela miljön förändrad, dessutom lite för högt flöde. Resultat: Istället för 100-tals havsöringar såg vi ett öringyngel. Och knapparna på dykdatorn var fulla av sand. Men det är en del av spänningen med naturupplevelser, man vet inte i förhand även om man planerat bra 😉

Kammanet

 

StensnultraKortfilm öronmanet och bioluminiscerande kammanet, Limhamn

De flesta av sommarens övriga dyk var antingen okej eller bra, utom för Kati som lätt blir sjösjuk Väderöarna passar inte henne speciellt bra och hon fick avstå flera dyk, själv har jag inga såna problem. Men Lysekil som är lite mer vindskyddat gav fantastiska dyk. Året efter tog vi ungefär samma tur, men med andra dykplatser. Och från 2021 till 2023 har gett många fantastiska dyk. Sverige, Röda havet och Mallorca. Filmer och bilder från Röda havet mm kommer, bl a med Hawkbill turtle som även ligger på Youtube. Länk:  https://www.youtube.com/watch?v=9rKqNPCgZnY&t=12s

Dykning i Limhamn

I övrigt har vi hittat lite andra roligheter, vandrat i Tiveden, flugit Viggen i simulator med VR på Arlanda, varit i Ungern o bl a lyssnat på vargar, Berlin och Polen, konserter, dykt i Röda havet som beskrivs kort på annan plats, varit på Mallorca och även dykt där, rest till Indien, fått flera barnbarn och en massa annat. Kort sagt, vi har hunnit göra massor med roliga saker under våra hittills 2,5 år tillsammans. Dessutom har Katarina hjälpt mej att göra klart min film om havsnejonöga. En film om Sveriges och kanske Europas mest utrotningshotade fisk. Finns också på youtube, och länk finns under fliken havsnejonöga här på sidan. Och jag/vi har fått lust att göra fler filmer, men lite mer genomtänkt än de filmer jag tagit hittills. Vi får se vad som kommer, men vi har en god idé att arbeta vidare med 😉.  


I cockpit (dålig bild)


Viggensimulatorn


Flera filmer finns på:  https://www.youtube.com/@hakanbjorklund699/videos